Hvordan oppbevare bitcoin?

Det finnes mange ulike måter å oppbevare bitcoin på, og løsningen som velges bør være basert på hvilken sikkerhetsrisiko man er villig til å ta. Innen Bitcoin-miljøet er det vanlig å si “not your keys, not your coins”. Dette betyr at bitcoin som oppbevares hos en tredjepart (som for eksempel en handelsplattform, børs eller lignende) i prinsippet ikke er dine, men en fordring (et krav som krever at skyldneren betaler deg når du ber om det). Problemet med å oppbevare dine midler hos tredjepart, er at det ikke finnes noen garanti for at tredjepart kan utbetale deg når du ber om det. Det er ikke uvanlig at tredjeparter har blitt utsatt for hackerangrep, sikkerhetsbrudd og konkurs som har satt midlene i fare. I tillegg har myndighetene i de fleste land adgang til å påvirke selskap til å fryse og sensurere midlene til kundene sine.

For å unngå dette, er det lurt å vurdere hvorvidt man skal ta personlig ansvar for sikkerheten selv. Det er ikke dermed sagt at oppbevaring av egne bitcoin ikke medfører sin egen risiko, men at man ikke trenger å gjøre seg avhengig av tilliten til andre for at sikkerheten opprettholdes. Det er nok mange som tror at oppbevaring av egne bitcoin er vanskelig, men det trenger det ikke være. I tillegg til at det utvikles mange spennende ting på toppen av Bitcoin, har det også skjedd mye spennende på sikkerhetsfronten. Med noen enkle hjelpemidler – er det i dag enkelt å oppbevare egne bitcoin selv.

Når vi snakker om å oppbevare Bitcoin – kan vi dra en skillelinje mellom å oppbevare dem i “hot wallet” og “cold wallet”.

Hot wallet

Hot wallets er koblet til internett noe som innebærer at de private nøklene som kreves for å signere transaksjoner, alltid er online. Fordelen med denne tilnærmingen er at brukere har rask og enkel tilgang til sine bitcoin – noe som gjør det godt egnet til daglig bruk. Ulempen er at en “hot wallet” alltid er koblet på internett noe som gjør denne formen for oppbevaring mer sårbar for sikkerhetsbrudd hvis de private nøklene kompromitteres. Det er derfor ikke anbefalt å oppbevare store mengder bitcoin på denne måten.

Cold wallet

Cold wallets er også kjent som “hardware wallets”. En hardware wallet maksimerer sikkerheten på bekostning av tilgang. De private nøklene lagres offline på en enhet som ikke er koblet til internett. Å stjele fra en kald lommebok krever vanligvis fysisk tilgang til selve enheten, samt eventuelle passord eller PIN-koder som trengs for å åpne den. Fordelen med en cold wallet er at den forhindrer dine private nøkler å havne i kontakt med online-systemer. Hvis en hardware wallet oppbevares på et eksternt sted – vil det naturlig nok være vanskelig å få tak i midlene dine og transaksjoner vil ta lengre tid.

Hva er en hardware wallet egentlig? De fleste tror at dersom man holder bitcoin på en hardware wallet så er myntene oppbevart “på” den fysiske walleten. Dette stemmer ikke. Den enkleste måten å forklare det på er at dine mynter er lagret på “blokkjeden” til enhver tid, men at hardware walleten er nøkkelen du trenger for å få tilgang på dem.

Nesten hver eneste wallet har ulike design og funksjoner men de operer stort sett ganske likt. Du vil ha en PIN kode for å få tilgang til din konto og for å gjennomføre transaksjoner. Det viktigste er imidlertid å oppbevare “seed-phrase” på riktig måte. For hvis du skulle miste en wallet, kan du gjenopprette den ved å bruke “seed-phrasen” med 12, 18 eller 24 ord som skrives inn i riktig rekkefølge på en ny enhet. Seed-phrase og backups er det aller viktigste du gjør når du får din hardware wallet. Uten denne så risikerer man å bli låst ute fra sine egne midler om man skulle være uheldig.

Hvem bør ha en hardware wallet? Alle som planlegger å holde sine Bitcoin over lengre tid! men det er like viktig at du er villig til å bruke litt tid på å sette seg inn i bruken, og ikke slurve med å få på plass en god og sikker løsning. De som kun holder coins i korte perioder eller aktivt bruker store deler av beholdningen sin til trading trenger ikke en slik wallet før man tenker at det er på tide å sette litt penger til siden.

Å velge riktig wallet

Det er ikke veldig stor forskjell på de største leverandørene av hardware wallets. De mest kjente leverandørene er TrezorColdcard og Ledger – og disse fungerer godt nok for de aller fleste. Forskjellen på enhetene liten og mer basert på bekvemmeligheten med større skjermer og lettere menynavigering. Trezor og Ledger regnes som noe mer brukervennlige varianter, mens Coldcard er den mest populære varianten hos de drevne Bitcoin-brukerne.

Når du mottar walleten

Når du får din hardware wallet i posten så er det viktig å følge instruksene nøye. Det er ikke anbefalt å kjøpe brukte wallets – og det er spesielt viktig å se at ikke boksen har vært tuklet med/åpnet på noe vis. Dersom du bruker en Ledger, er det mulig å kjøre en autentitetssjekk som vil bekrefte/avkrefte at ingen har tuklet med den.

Når walleten plugges inn i USB-kontakt, vil du bli bedt om å sette opp en PIN-kode på enheten din. Ikke bruk en PIN-kode som det vil være enkelt for noen å gjette. Skriv gjerne ned PIN-koden og lagre det en trygg plass offline, separat fra walleten og seed-phrasen.

Etter å ha valgt deg en PIN kode vil du få opp ett og ett ord som du må skrive ned i RIKTIG rekkefølge, dette vil være din recovery seed-phrase. Det tar litt tid men dette er det viktigste du gjør med walleten din. Det er disse ordene som gir deg muligheten til å finne frem til dine bitcoin igjen skulle walleten forsvinne eller bli ødelagt.

Første gang du skal sende bitcoin til din wallet fra en børs eller tredjepart så kan det være lurt å starte med å sende et lite beløp for å se hvordan det fungerer. Dette gjør at man kan være sikker på at man bruker riktig adresse, at man forstår hvordan det fungerer også videre.

Seed Phrase – Det viktigste ved å holde coins selv.

Det viktigste du gjør med enhver hardware wallet er å ta godt vare på recovery seeden din. Det er dette som er “nøklene” til dine bitcoin, og som gjør at du kan få tilgang på midlene dine selv om walleten din skulle bli ødelagt, stjålet eller forsvinne på andre måter. Aldri tast inn seed-phrasen på en enhet som er koblet til internett eller kan kobles til internett. Dette betyr:

  1. Aldri ta et bilde av den.
  2. Aldri skriv den inn på en telefon eller datamaskin.
  3. Aldri lagre den i skyen.

Husk også å skrive seed-phrasen i riktig rekkefølge, og sjekk at det er riktig flere ganger. Skulle du skrive feil her så kan du potensielt miste tilgangen til dine coins. Ledger har en Recovery Seed sjekk hvor du kan sjekke at du har skrevet riktig. Ikke lagre Seeden ute i det åpne, i en skuff eller skap, i en bag eller på jobben.

Lagring av seed-phrasen offline er det viktigste steget du tar for å sikre deg. De fleste lagrer seedphrasen sin på papir, men hvis man vil være ekstra sikker så kan man via linken her gå inn på “accessories” og vurdere å kjøpe en “Billfodl” en løsning for å huske seedphrasen din på, som er laget av stål og skal tåle både brann og vann. Her spørs det selvsagt hvor avansert (og trygt) man ønsker å gjøre det, men både blekk og papir er unødvendige svakheter.

@Billfodl

Hvordan man oppbevarer “seed phrase” er opptil hver enkelt. Det er imidlertid lurt å være oppmerksom og lagre denne en plass hvor den er trygg fra ytre omgivelser. Det vil si at den bør være trygg fra brannfare, vannlekkasje, dyr/innsekter og lignende – i tillegg til at den er skjult fra andre mennesker i tilfelle innbrudd eller lignende. Det kan være lurt å vurdere om man skal oppbevare “seed phrase” et annet sted enn ditt eget hjem. Dette kan spesielt være lurt hvis man har en stor formue som andre mennesker vet om.

Forskjellige wallets har forskjellige lengder på sine seed-phraser. Noen har 12, 18 eller 24 ord, men de fleste modellene er krysskompatible slik at skulle du miste din Ledger Nano X f.eks. så trenger du ikke nødvendigvis samme enhet for å gjenopprette den. Det er for eksempel mulig å bruke en Trezor-modell til å gjenopprette en Ledger-wallet. Noen wallets er kun krysskompatible hvis man gjør innstillingene riktig, og det kan være greit å sjekke på forhånd hva du eventuelt må gjøre for at den walleten du velger skal være krysskompatibel med en annen hardware wallet. Det går også an å gjenopprette en wallet online (selv om dette er mindre sikkert).

Det er også mulig å ha flere wallets som du gjenoppretter med samme seedphrase, da vil disse fungere som kloner av hverandre og vil “lagre den samme kryptoen og kontoen”. Det er mange flere avanserte måter å lagre sine Bitcoin på men for de fleste holder det med steg 1. Å få dem av børsen og sikret seedphrase. For de som synes dette ikke høres trygt nok ut så finnes det multisig, SSSS og andre alternativer. Det finnes en guide fra Unchained på det her.

Dine private nøkler og adresser er det kun du som eier, det er lett å lagre og sikkert. Bli din egen bank, ta eierskap over dine egne bitcoin.