Hvor mye bitcoin er nok?

Ca daglig ser vi poster på twitter om personer som stacker flere satoshis, og vi får vite at om du har stoler rundt spisebordet hjemme bør disse selges på finn. Inntektene skal konverteres til bitcoin. Men poster som sier at noen nå har nok bitcoin er det få av. Så hvor mye bitcoin er egentlig nok?

Heldigvis finnes det ikke et fasitsvar på dette spørsmålet. Det er kun du som kan finne ut av dette for deg selv, og med stor sannsynlighet vil ditt eget svar forandre seg med tiden. Det vil ligge et sted over 0, og under 21 millioner. Svaret ditt vil også komme an på hva du ønsker å bruke bitcoin til. Skal din beholdning av bitcoin være et tillegg eller sikring til pensjonen din sammen med den vanlige pensjonen du får via arbeidsgiver? Eller vil du kanskje ha muligheten til å leve av din beholdning i fremtiden, og ikke være avhengig av en stabil inntekt? Noen drømmer nok også om et liv med lamboer og privatfly, noe som vil kreve en del mer enn om du ønsker et vanlig liv i en toroms i utkanten av byen.

Uansett hva dine mål, ønsker og planer er med bitcoin over lang tid, kan det være lurt å tenke igjennom hva som vil være nok for deg. Sett deg et mål og sikt mot dette. Når du har nådd målet er det alltids lov å sette seg et nytt mål. Det kan også være lurt å huske på å leve litt samtidig som man sparer mot et mål. Det finnes nok av historier om folk som har spart alt de klarer mot et bestemt mål (feks pensjonsalderen), for så å ikke få muligheten til å nyte hva de har spart opp gjennom livet.Her er det nok mulig å finne en balansegang som fungerer for deg og de som er rundt deg.

FIRE

FIRE-bevegelsen har et verktøy de bruker for å finne ut hvor mye de må spare opp for å kunne leve av beholdningen sin. 4%-regelen sier at man kan ta ut 4% av beholdningen hvert år, og med stor sannsynlighet ha verdier igjen etter 30 år. Regelen gjaldt originalt dersom man hadde 50% av verdien i akskjer, og 50% i rentepapirer. For å finne hvor mye man trenger å spare opp etter denne regelen kan man ta det man ønsker å bruke i måneden * 12 * 25. Vil den samme regelen gjelde for oppsparte midler som står i bitcoin? Tvilsomt. For bitcoin vil dette tallet være høyere eller lavere. Det vil mest sannsynlig også forandre seg med tiden. Men i mangelen av bedre verktøy kan man bruke denne som en tommelfingerregel inntil man vet mer om hvordan bitcoin vil oppføre seg over tid.

Hva jeg tenker

Jeg har brukt en del tid det siste året på å tenke igjennom svaret på dette spørsmålet for min egen del, og har kommet frem til at: ja, jeg har nok bitcoin. Mitt hovedmål i bitcoin fremover blir heller å fortelle andre om den revolusjonerende teknologien vi fikk av Satoshi for 13 år siden. Samt å hjelpe de som kommer til bitcoin i framtiden med de mer tekniske aspektene.

Jeg stacker fremdeles satoshis da. Mest fordi det er gøy.