Sikkerhet eller frihet

20.10 Dagens Overskrifter

Nyhetsbrev fra Kryptonytt

Nyhetene kommer etter et litt lengre innlegg i dag, dette er en sak som er så viktig at selv om den ikke direkte handler om kryptovalutaer så handler den om nok et eksempel på hvorfor man trenger desentralisering av det meste, og vi ser på nok et overgrep fra myndigheter og denne gangen er det hjemme i Norge. (hopp gjerne over hvis det ikke er interessant, men hvis du ikke hadde noe imot å lese om dette så hører jeg gjerne om det i kommentarfeltet, da er det lettere å gjøre neste gang også)

Dagbladet og VG skriver akkurat nå om artikler som: “supergrepet for hardere penis”, “Turisten angrer”, “tilbake etter rykteflom”, “Brødet som fjerner magefettet”, “Bil havnet på kirkegård” og en rekke andre Pulitzer-pris verdige artikler. På samme tid ser jeg Edward Snowden på Twitter, tweete på Norsk, at Norge nå er i ferd med å innføre masseovervåkning av sine borgere der han lenker til en Kronikk publisert på NRK, som belyser at Etterretningstjenesten i Norge gjennom den nye e-tjenesteloven vil kunne overvåke deg i en skala som kun er Kina verdig.

Snowden skriver (trolig ved god hjelp av google translate):

Det er uforståelig for meg at en nasjon som er så geografisk velsignet og politisk sofistikert, som Norge noen gang frivillig ville omfavne infrastrukturen for masseovervåking. Dette forslaget er en forbrytelse mot den liberale tradisjonen.

Hovedpoenget er at Norge ikke trenger et slikt system, og ikke kan få noen nasjonal fordel av det. Dette forslaget eksisterer helt til fordel for utenlandske «etterretningspartnere,» som vil Norge for å lappe hull (opprinnelig «sak for sak») i et globalt system med masseovervåkning.

Spør deg selv: Hvem vil virkelig ha dette systemet? Er de til og med norsk? Nei, dette er et tilfelle av amerikanske hender som skriver med en norsk penn. Det er et brudd på suvereniteten – offentlig * og * privat. Beskytt rettighetene dine, ellers mister du dem som alle andre.”

Når Edward Snowden Tweeter på Norsk, om Norsk etterretningstjeneste og e-tjenesteloven, da er det på tide å sperre opp øynene og følge med i timen. Loven er allerede vedtatt men som artikkelen sier er det én paragraf som gjenstår og lover kan endres og reverseres.

Hvis jeg kan tillate meg å parafrasere Benjamin Franklin;

De som er villig til å gi fra seg sin frihet, for å kjøpe seg litt midlertidig trygghet, vil miste begge, og fortjene ingen.

Alle disse tiltakene blir gjort under forkledningen av at det er “for din egen sikkerhet”, men spør seg selv, hvor mange rettigheter er du villig til å frasi deg? hvor mye av privatlivet ditt er du villig til å gi slipp på for en falsk trygghet? Det vil alltid finnes måter å omgå myndighetene på, det er en katt-og-mus lek som aldri vil ta slutt. Myndighetene vil fortsette, vel og merke med den beste intensjon, men de vil trenge seg mer og mer inn på borgerne sine, helt til vi lever i et totalovervåket samfunn med “social credit scores”, poengsummer for hvor flinke vi er å oppføre oss. Det har allerede skjedd i Kina, og det misbrukes allerede.

Absolute power corrupts absolutely

Selv om tiltakene ofte er 100% i beste mening, så skal det bare noen få mennesker til med intensjon om å tjene seg selv, for å utnytte systemet, for å utøve enda mer kontroll og for å undertrykke og utnytte befolkningen. Vårt kognitive bias for egne opplevelser hindrer oss ofte å se lengre tilbake enn våre egne opplevelser, uten å kunne dra paraleller til tidligere historie, eller andre lands historie. Nyere informasjon huskes rett å slett bedre og får dermed større vektlegging.

Hvis vi skal være ærlige mer oss selv må vi kunne innrømme at selv om det ikke gjelder alle, så vil det alltid komme personer i maktposisjoner som vil utnytte ALLE tilgjengelige verktøy i verktøykassen, for å tjene seg selv og sin agenda. Selv om vi i Norge ikke opplever det sånn akkurat her og nå, så har dette skjedd i stor skala i tusenvis av år. Når vi passerte år 2000, ble vi plutselig mye bedre på å være mennesker? Absolutt ikke.

Så hva kan du gjøre? Politikerne våre skal i teorien bry seg om folkets interesser, dersom vi ikke gjør oss hørt så gjør det jobben vanskeligere. Heldigvis kan du finne e-post adressen til samtlige stortingsrepresentanter her! Enten kan du skrive til en representant for ditt parti, eller så kan du like greit bare sende til så mange som mulig.


– Hodlonaut skriver på Twitter at han vant rettssaken! Jeg har ikke fått tid til å lese dommen enda så denne dekkes i morgen! Det høres ut som rettferdigheten seiret!

– Bitcoin er fortsatt på topp 15 listen over assets rangert etter markedsverdi, men det som jeg finner ekstra interessant er at gull som historisk skal være inflasjonshedgen og en “safe haven” asset, har nå en markedsverdi på $10.932 Trillioner mens 16. Mars i år så hadde Gull en markedsverdi på $12.180 Trillioner. Det vil si at gull har tapt seg med hele 1.248 trillioner på rett over seks måneder.

@Companiesmarketcap

– Interpol, den internasjonale politi organisasjonen øker nå innsatsen mot kryptovaluta relaterte lovbrudd og setter opp en helt egen spesialisert avdeling. Dette kommer ikke lenge etter at de valgte å sende ut en “red notice” altså en utlysning på Do Kwon som sto i spissen for Terra Labs (Luna/UST kollapsen). @Finbold

– Tether (USDT) dominerer på sentraliserte børser i handelsvolum til tross for at markedet har sett trillioner “forsvinne” i kryptomarkedet siden toppen i fjor. Tether er nå tredje største “kryptoen” i markedsverdi bak Bitcoin og Ethereum og dominerer de sentraliserte børsene i handelsvolum sammenlignet med andre stablecoins.

@Coinmetrics @Finbold

– The Block skrev Tirsdag at EU kommisjonen ønsker å forby Bitcoin mining i nord i land som Norge, Sverige og Island i tilfelle en energikrise sør i Europa. Jaran Mellerud fra Arcane Research poengterer fint på Twitter om saken:

Energi er strandet på disse stedene, så å forby mining her vil ikke lede til mer energi på kontinentet” – “Dette er ren politikk og har ingenting med å forebygge en energikrise å gjøre

Det er dyrt å frakte strøm fra Norge til Europa og mye av strømmen går tapt, det er også en øvre grense på hvor mye man kan eksportere gjennom disse kablene så her har Mellerud helt rett.

– JPMorgan ansetter en tidligere leder fra Celsius Network, Aaron Iovine som “executive director for digital assets regulatory policy”. Iovine hadde en lignende stilling i Celsius i åtte måneder før han forlot dem i September. @Finbold. – Snakk om å bomme på ansettelsesprosessen, Celsius gikk konkurs like etter at flere ledere tok ut $17 millioner i krypto rett før de erklærte seg konkurs og ble saksøkt for svindel. En utrolig merkverdig annsettelse.


– Bitcoin Mining Council leverte Tirsdag sin Q3 rapport med data fra 51 Bitcoin minere som står for 45.4% av det globale mining-nettverket. Jeg summerer opp det viktigste:

  • Hashraten er opp 73% YoY mens energibruken er opp 41%, dette avviket er på grunn av hele 23% økt effektivitet.
  • Bitcoin er industrileder i bærekraftig energimix med 59.4% “ren” energi.
  • Bitcoin er 100 ganger kraftigere enn alle konkurrerende nettverk slått sammen.

Bitcoin mining står for 0.16% av den globale energiproduksjonen men kun 0.10% av den globale Co2 produksjonen. ti hundredeler av en prosent og stadig bedre – “Å NEI!”

@Bitcoin mining Council

– Bærekraftig energimiks hos Bitcoin mining mot større land.

@Bitcoin mining Council

– Bitcoin mining har blitt hele 58x mer effektivt de siste 8 årene, og BMC anslår at Bitcoin basert på tidligere utvikling og Moores-lov, vil fortsette å utvikle seg 24X mer effektivt over de neste åtte årene.

@Bitcoin mining Council

– Bitcoin mining målt mot andre store Industrier. Bitcoin er alltid under lupen i media og skal kritiseres for all energibruken, kan det tenkes at Bitcoin som holder på å bli karbonnøytral innen slutten av 2024 ikke er der vi skal legge fokuset?

@Bitcoin mining Council

– Hashrate er noe som er vanskelig og forestille seg, derfor satt BMC opp denne oversikten som viser at dersom man ser på sikkerheten som finnes i Bitcoin og sammenligner med konkurrentene, så der Bitcoin representerer Mt. Fuji i størrelse vil ETC, DOGE, LTC tilsvare et sandkorn, en flue og et riskorn. Bitcoin er med andre ord 99% av all krypto-kraft – 100 ganger mer en de andre nettverkene sammenlagt.

@Bitcoin mining Council

Dagens tips:

Natalie Brunell deler Nic Carters artikkel som avkreftet store deler av rapporten fra det Hvite Hus Climate and Energy Implications Of Crypto-Assets In The United States


Dette nyhetsbrevet kommer ut rykende ferskt, hver ukedag, på Substack!

Skrevet av Alexander Ellefsen