Reisebrev fra Bitcoin Amsterdam

Bitcoin Amsterdam, Europas største Bitcoin konferanse, gikk av stabelen fra 12. til 14. oktober 2022. Konferansen ble arrangert av Bitcoin Magazine, samme selskap som arranger den mer kjente Bitcoin Miami konferansen. Konferansen fant sted i Westergas rett utenfor Amsterdam sentrum, og det reiste en delegasjon på rundt 10 stykk fra Norge. Hvis du ønsker å se presentasjonene fra hovedscenen, så kan du finne dag 1 her og dag 2 her

Konferansen gikk over tre dager, der de to første dagene var fullspekket med presentasjoner og foredrag, og siste dag var holdt av til Sound Money Fest. Flere av de kjente foredragsholderne som Giaccomo Zucco, Peter McCormack, Matt Odell, Alex Gladstein holdt foredrag på de forskjellige scenene. Som alltid med Bitcoin-konferanser er det lett å komme i snakk med, og skape nye vennskap, med andre bitcoinere. Etter at presentasjonene var ferdig på konferansen var det lagt opp til at man kunne samles på forskjellige barer i nærheten, for å mingle, drikke øl og diskutere mer Bitcoin. Personlig tror jeg at å bygge nettverk og vennskap med bitcoinere er noe av det viktigste man kan gjøre, og det kan bli helt avgjørende i fremtiden å kjenne til bitcoinere rundt om i verden. Vennskap skader aldri.

Norges egen Erik Dale var en av keynote-talerne og holdt et innlegg kalt «How to grow a successful reformation», som sammenlignet dagens Bitcoin revolusjon med reformasjonen i middelalderen, og hva vi kan lære i dag av våre forfedres kamp for desentralisering. Presentasjonen ble godt mottatt av publikum, og salen var mer enn helt full. En Twitter recap av presentasjonen finner du her


Alle serveringsstedene aksepterte betaling gjennom Lightning, som fungerte helt utmerket. Utrolig å kunne kjøpe kaffi, burger og øl lynraskt og nær gratis med Bitcoin gjennom Lightning. Det var flere på konferansen som hadde sitt første møte med Lightning, og som ble overrasket over hvor bra det faktisk fungerer. Morsomt nok uttalte en av Bitcoin-kritikerne som var invitert på scenen for å argumentere mot Bitcoin at Bitcoin er ubrukelig på en daglig basis. Hun ble da satt på plass ved å påpeke at det faktisk var mulig å kjøpe kaffi med Bitcoin bare 20 meter fra der hun satt på scenen. Lightning fjerner virkelig én av de største innvendingene kritikerne hadde mot Bitcoin før.

Bitcoin Bloem, et nederlandsk selskap som selger blomster varmet opp med bitcoin minere var også på plass på konferansen. Dette selskapet fant ut at istedenfor å varme opp drivhusene sine med å brenne naturgass, så kunne de heller mine Bitcoin og bruke overskuddsvarmen fra minerne til drivhusene. På konferansen hadde de tatt med blomster, og satt de sammen til en stor Bitcoin-dekorasjon i inngangen til hovedscenen. Nydelig ironi at blomsterdekorasjonen var laget av tulipaner.

En av de beste talerne var etter min egen mening Stella Assange, konen til Julian Assange. Julian Assange, redaktør i Wikileaks, har som kjent publisert flere hundretusen dokumenter som belyser brutaliteten i USAs kriger, og hvordan krigen i Irak har kostet titusenvis av sivile menneskeliv. Én av videoen som ble lekket viser et amerikansk helikopter som skyter sivile og journalister i gatene i Baghdad. Amerikanske myndigheter ønsker nå å få Assange utlevert til USA, der han risikerer 175 år i fengsel. Stella Assange sa: «Bitcoin bekjemper sensur, på samme måte som Wikileaks bekjemper sensur», og at «Julian Assanges frihet er knyttet til vår alles frihet». kamp er Hun fikk stående applaus fra salen for talen sin.

Vil til slutt anbefale alle som er interessert i Bitcoin til å reise på en Bitcoin-konferanse i fremtiden, både for å lære mer, det sosiale og å bygge nettverk. Neste år vil det arrangeres flere konferanser rundt om i verden, der de mest kjente er i Miami, Riga, Oslo og El Salvador. Håper vi sees!