Dieselmangel?
31.10 Dagens Overskrifter
Dieselmangel?
Nyhetsbrev fra Kryptonytt
P.S I helgen skrev jeg Oppsummeringen for Oktober med tankene mine for November, siden det vanligvis ikke kommer innhold i helgene minner jeg på om denne nå siden den kanskje gikk noen hus forbi. (for abonnonenter).
Det har kommet inn en del spørsmål om Dieselsituasjonen, og siden dette virkelig kan påvirke markedssituasjonen så er det verdt å skrive om det i nyhetsbrevet. Noen av dere har kanskje ikke heller fått med dere situasjonen, da kan det være greit å summere opp litt.
De seneste årene har raffinerikapasiteten for produksjon av petroleumsprodukter virkelig lidd under “det grønne skiftet”, Det har vært svært lite investeringer da man har forventet at behovet for petroleumsprodukter ville avta drastisk i takt med elektrifiseringen. Kombiner dette med de høye gassprisene vi har sett i det siste der raffinerienes marginer spises opp og lønnsomheten har stupt.
I USA er beholdningen av diesel kritisk lav og de er nå på lavere nivåer enn noen ganger målt tidligere, helt siden EIA (Energy Information Administration) begynte å samle ukentlige data på dette i 1982. Beholdningen er hele 20% (26 millioner fat) under sesongsnittet for de forrige 10 årene. Gitt at det ikke produseres og importeres mer diesel i USA i de nærmeste ukene, har de kun nok til å dekke 27 dagers etterspørsel frem i tid.
Reuters skriver at det er tidlige indikatorer som sier at frakt og produksjonsaktivitet toppet seg i tredje kvartal i år, og at dette vil lette trykket på lagrene men at forbruket må ned over lengre tid for å få opp beholdningene.
Alt dette er dårlig nytt for inflasjonstallene da prisene trolig vil fortsette å stige en stund fremover, men det finnes noen lys i enden av tunellen. Kina er på vei til å eksportere det høyeste volumet av diesel, flybensin og bensin siden i Juni 2021 og Asia og Midtøsten startet i Oktober med økt diesel eksport til Europa. Men en stor del av problemet er Russland som er verdens nest-største eksportør av petroleumsprodukter som inkluderer diesel. Russland er rammet av sanksjoner og får ikke eksportert, om de i det hele tatt ville gjort det til en rekke vestlige land som nå begynner å se et skrikende behov for de edle dråpene.
Hva skjer dersom vi går tom for diesel? Det vil være som om noen setter på håndbrekket til hele verden, verden går på diesel. Vil dette være den grå svanen som snur markedet videre ned i en større økonomisk kollaps? Det gjenstår å se, men det som er sikkert er at dette er en risiko som det er greit at alle tar høyde for.
– Gratulerer med Bitcoin Whitepaper dagen! For 14 år siden, den 31.Oktober 2008 var dagen da Satoshi nakamoto først delte sitt Bitcoin whitepaper i kryptografi-mailinglisten på metzdowd.com der hen sa “jeg har jobbet på et nytt elektronisk pengesystem”. Selv om den første blokken ikke ble minet før ~2 måneder senere så var dette starten på Bitcoin. – Hvis du enda ikke har lest Bitcoins Whitepaper så kan du gjøre dette her. (På linken finner du også den Norske oversettelsen).
– Bitcoins første store motstand ble brutt, og vi har nå bekreftet at denne motstanden fungerte som støtte. Legg også merke til det enorme volumet som nå ligger under oss og som underbygger denne støtten. ~$22.560 er neste nivå vi må bryte over nå. Vi vil vite mye om veien videre på Onsdag etter FOMC møtet. (rentemøtet)
– Da vi brøt motstanden på $20k, beveget vi oss over 30 på Fear & Greed indeksen for første gang siden 13.September.
– Ukens vinnere: Dogecoin +116% – KLAY +96% – SCAM +34% – OSMO +32% – SHIB +27% – MINA +26% – ETH +23% – FLOW +21%. Ukens Tapere: WEMIX -28% – APT -21% – CSPR -14% – XCN -14% – QNT -7% – MKR – 5%.
– Casino Lugano i Sveits har nå lagt til rette for betaling i Bitcoin. Selve byen Lugano er i gang med “prosjekt Plan ₿” som jeg har skrevet om tidligere. Byen skal gjennom prosjektet bli en ledende krypto-hub for Europa i fremtiden. Se gjerne videoen om prosjektet på linken over, utrolig hvis de får til visjonen sin noe det ser ut til da 1000 kjøpmenn vil være i stand til å akseptere Bitcoin som betaling i byen innen første kvartal allerede neste år.
– Privatøkonomien i USA i ett bilde. I følge de største bankene i landet sitter fortsatt de 40% rikeste i USA på en god del sparemidler, men spareraten (hvor mye som settes til side fra lønn) har falt i gulvet. Folk har ikke penger igjen å sette til side for å spare og samtidig kan vi se at forbrukslån har skutt i været. Man trenger ikke være økonom for å skjønne hvor dette er på vei.
– Ripple (XRP) har for første gang mindre enn 50% beholdning av alle XRP tokens etter at de forrige kvartal solgte ned $310 millioner verdt av tokens. For mange er dette et viktig vendepunkt da 50%+ eierskap lenge har vært en bekymring for mange. @Zycrypto.
– Bitcoin vokser raskere enn alle banker og selskaper i verden.
– I det Russiske parlamentet ble det forrige uke presentert ett nytt lovforslag som vil lovlig gjøre Bitcoin mining og Bitcoin transaksjoner på tvers av landegrenser. Forslaget er levert nå etter at forrige forslag som tok sikte på å lovlig gjøre Bitcoin betalinger også innenlands ble stemt ned. @BTC_TN
Fredag var jeg så heldig å få spise middag sammen med en del av gjengen fra Timechain.no, @BobbyBuckle og selveste Svein Ølnes som har skrevet “Den vesle boka om Bitcoin”.
Ølnes har to nyere aktuelle innlegg jeg kom på at jeg burde dele med dere som tips:
- Bitcoin fra klimaversting til klimavenn. (skrevet sammen med Jaran Mellerud)
- Bitcoin kan bli like viktig som internett.
Bitcoin som verdilagring:
Dette nyhetsbrevet kommer ut rykende ferskt, hver ukedag, på Substack!
Skrevet av Alexander Ellefsen