Hedge mot sanksjoner

Nyhetsbrev 17.11

Hedge mot sanksjoner

Nyhetsbrev fra Kryptonytt

Leser Sondre Sæter tipset meg på Twitter i går om Matthew Ferranti’s: “Hedging Sanctions Risk: Cryptocurrency in Central Bank Reserves” (Harvard), som du kan lese i sin helhet ved å trykke linken over. Poengene til Ferranti er mange (64 sider) men la oss koke det ned til essensen:

 • Sentralbanker har i økende grad grunn til å hedge seg mot sanksjoner i dag. Sanksjoner som vi nå ser med Russland virkelig har en stor effekt på økonomien.
 • Tidligere har denne formen for hedging vært gjort i stor grad med Gull.
 • Det er problemer med håndtering av “sanksjonert Gull”.
 • Desentraliserte kryptovalutaer (Bitcoin) er motstandsdyktig mot finansielle sanksjoner.
 • Bitcoin er vanskeligere å sensurere enn f.eks. Ethereum da sanksjonering priser seg selv ut av markedet naturlig. (økte kostnader).
 • Energibruken kan tenkes på som prisen for desentralisering. Noe sentralbanker trolig vil akseptere som en akseptabel kostnad for en hedge mot sanksjonsrisiko.
 • Sentralbanker har allerede diversifisert seg vekk fra både dollar og Euro de siste 20 årene.
 • “Bitcoin is a real asset in finite supply, so its long-run return should be related to the rate of inflation. But unlike gold, the effective supply of Bitcoin can only shrink in the long run”
 • Tail-risk hos Bitcoin er trolig redusert over tid.
 • Sanksjoner mot sentralbankene kommer fra politisk motiverte beslutninger utenfor sentralbankens kontroll, derav behovet for å hedge seg.
 • Sanksjoner gjør Gull/Bitcoin/Europeiske obligasjoner mye mer attraktive enn Amerikanske obligasjoner da de har mindre sanksjonsrisiko.
 • Den “optimale” Bitcoin andelen er 5% av sentralbankens beholdning.
@Matthew Farranti
 • Under sanksjoner kan det være at sentralbanker ikke klarer å kjøpe nok fysisk gull og under slike forhold er det trolig at sentralbanker vil kjøpe reserver av Bitcoin nå foran å forandre den vanlige allokeringen av 12% gull, 51% amerikansk obligasjonsgjeld 17% Europeiske Obligasjoner og 20% diversifiserte aksjer.
 • Gull er mindre likvid enn fiat assets.
 • Det er i sentralbankenes beste interesse å ikke kunngjøre sine Bitcoin beholdninger mtp. sanksjoner.

Etter 64 sider sitter jeg igjen med en følelse av at de fleste sentralbanker nå, spesielt de som er eller kan bli utsatt for sanksjoner, havner i det som kalles “Prisoners dilemma” På sikt må alle handle ut ifra sine egne beste interesser, uten å fortelle motpartene. Takk for tipset Sondre, dette gjør at jeg sitter med en forsterket følelse av at Bitcoin er uunngåelig.


– Den kjente makroøkonomen og kryptokritikeren Nouriel Roubini gikk i strupen på Binance og Binances CEO Changpeng “CZ” Zhao under Abu Dhabi Finance Week (ADFW 2022) Jeg fant et klipp av dette lagt ut av @Yagizsozmen og Roubini sier:

Uheldigvis er dette økosystemet helt korrupt, lærdommen fra de siste ukene er at disse folkene skulle ikke vært her, jeg kan ikke tro at CZ Binance har lisens til å operer i UAE. Binance var forbydd i UK, under etterforskning at det amerikanske justisdepartementet for hvitvasking av $8 milliarder fra Iran, og han er her på denne scenen, og han bosted i dette landet, dette er en tikkende bombe


– Kryptobanken Genesis stopper uttak fra plattformen i ettermælet fra FTX kollapsen. Circle, Gemini, Luno og Hut8 Mining er alle store kryptofirmaer som er eksponert til Genisis. @Blockworks – Som resultat har Circle (USDC) satt renten i 0% fra 0.25% sist Tirsdag. Ifølge Blockworks er Binance interessert i å kjøpe Genesis’s lån.

– Michael Burry kjent fra “The Big Short”, forventer at gull vil øke betydelig i verdi fremover som en følge av kryptoskandalen FTX.

– Hvis du holder Ethereum, eller verre, staker det. Ethereum fjernet nettopp datoen for når man skulle kunne ta ut sine stakede Ethereum fra blokk-kjeden i påvente av mer informasjon. Nesten samtlige som staket sine Ethereum i ETH 2.0 ble lovet at dette skulle være mulig fra 6-12 måneder etter at Ethereum gikk over til PoS. Men nå har de altså tatt vekk datoen. – Vil du noen gang se pengene dine? → Bitcoin!

@BTCGandalf

– Ikke bare er Sam Bankman Frieds Mansion til salgs for over $40 million på Bahamas, USA’s myndigheter skal være i full etterforskningsmodus og myndigheter på Bahamas skal ha intervjuet SBF på Lørdag. @beincrypto

– Over 4000 individer har sendt en begjæring om at kongressen etterforsker mulige bånd mellom SEC (Securities & Exchange Commission) Chair Gary Gensler og Sam Bankman-Fried (FTX). Begjæringen på advokat John Deaton’s Cryptolaw nettside belyser et mistenkelig møte og andre tilknytninger det stilles tvil om. @Cointelegraph

@15poundstogo

– Det blir mye nyheter om Sam Bankman-Fried, men dette er den største svindelen i Bitcoin på lang tid. Nå er han saksøkt i et klassesøksmål der han saksøkes for $11 milliarder. Søksmålet skal også ha inkludert navn fra stjerner som har promotert FTX som Stephen Curry, Shaquille O’Neal og Tom Brady. @Finbold

– Personen som “hacket” FTX og har dumpet alle andre assets for Ethereum er nå en av de største holderne i verden med over 228.523 Ethereum ($284.92m) i sin wallet for øyeblikket. On Chain analytiker Dylan LeClair advarer om å følge nøye med på hva som skjer nå fremover. – Holder du Ethereum bør du vurdere muligheten for et brannsalg.

@mevWatch.info

– Milliardær Tim Draper sier at til tross for FTX’s kollaps vil Bitcoin nå $250.000 innen neste år. “fordi Bitcoin er desentralisert, FTX er ikke” @Cointelegraph – Hvor mye enn jeg ønsker at det stemmer, som Kristian Valen ville sagt “Rolig nå sailor boy”.

– Kryptobørsen Bybit slipper wallet-addresser mens brukerne roper om å få se beholdningene deres. Adressen Bybit viser til viser at de holder over $1 milliard i Bitcoin, USDT, Ethereum og USDC. Dette skal ifølge Bybit representere over 85% av hele børsens beholdning. De jobber også med “proof of reserves” løsninger som Merkel tree. @Cointelegraph


Jack Mallers, Strike CEO om Bitcoin vs Crypto og FTX svindelen:


Dette nyhetsbrevet kommer ut rykende ferskt, hver ukedag, på Substack!

Skrevet av Alexander Ellefsen