Hvordan starte med utvinning av bitcoin hjemme

Denne artikkelen ble til etter at jeg ble inspirert av en twitter-tråd fra @CliffBjanger. Om du vil start med utvinning av bitcoin hjemme, og trenger hjelp til å komme i gang, besøk Kongeriket sin discord-kanal, og se diskusjonen under tråden «mining». Hjelp gjerne til i det du har fått kontroll selv og kan hjelpe andre.

Etter hvert som strømmen blir dyrere, gjør det mindre og mindre mening å utvinne bitcoin i eget hjem for å oppnå gevinst i form av bitcoin, men det gir da større mening å la en utvinner (miner) stå og gå i huset/hytta/leiligheten for å holde varmen. Du får da varme fra utvinneren, samtidig som du får litt bitcoin tilbake for jobben. Samtidig kan du skrive av utgifter til strøm på skatten.

Kjøp. Å kjøpe en utvinner er ganske enkelt. Det ligger vanligvis et par utvinnere av typen Antminer S9 ute på finn for 1000-1500 kr. Akkurat denne modellen kjøres vanligvis på rundt 1400W på full effekt, og kan gi deg en hastighet på omlag 14 TH/s. Dette betyr at maskinen kan gjette på rett løsning for neste blokk 14 billioner ganger per sekund. Du ønsker kanskje også å kjøpe noe ekstrautstyr:

 • Noctua NF-S12A PWM 120mm Vifte (link til produkt)
  Om du vil redusere støynivået til utvinneren kan du kjøpe denne viften. Du trenger i tilfelle 2 stk.
 • Noctua NF-A6x25 FLX 60mm Vifte (link til produkt)
  Dette er vifte til strømforsyningen om du vil ytterligere redusere støyen. Denne trenger du bare 1 av.
 • CRJ Mini 2-Pin Female PC Fan Adapter Cable (link til produkt)
  Denne overgangen kan være til hjelp for å koble viften til strømforsyningen. Den kabelen som følger med viften over passer ikke helt på støpselet i strømforsyningen.
 • TP-LINK TL-WA850RE (link til produkt)
  Denne dingsen kan hjelpe deg om du ikke har kablet nettverk der du vil kjøre utvinneren. Du kan bruke denne til å koble utvinneren til trådløst nett.
 • Deltaco Smart Plug Energy Monitor (link til produkt)
  Smart-støpsel med overvåking av energibruk. Denne kan hjelpe deg med å få korrekt registrering av strømforbruk til skatten.

Merk at listen over er kun et forslag. Ta kontakt om du finner andre produkter som er enda bedre egnet.

Lyddemping. Å kjøre en bitcoin utvinner på full effekt kan bråke litt for mye for noe du ønsker å ha inne i boligen du bor i. Om du skal varme opp en hytte eller annet sted du ikke bruker mye tid i har støy mindre å si. Om du installerer viftene som er nevnt over vil støynivået gå betraktelig ned. Under er en rekke støymålinger gjort av en Antminer S9 med originale vifter, samt med viftene som er nevnt over. Alle målingene har blitt gjort omlag en halv meter fra støykilden.

 • Antminer S9 med originale vifter, stilt til 1400W: 75-80 dB (maks: 85 db)
 • Antminer S9 med originale vifter, stilt ned til 700W: 60-70 dB (maks: 80 db)
 • Antminer S9 med rolige vifter, stilt ned til 550W: 12-15 dB (maks: 24 dB)

Som man ser fra målingene er det en ekstrem forskjell å bytte over til rolige vifter. Utvinneren som målingene ble gjort på står nå i stuen vår og er på hele døgnet. Den støyer mindre enn den vifteovnen vi bruker til vanlig. NB! Om du bytter om til de viftene som er nevnt over må du være forsiktig når du strammer skruene. Den ene skruen vil komme i konflikt med en kondensator som står på det ene kretskortet. Se bildet øverst i saken for å se hvilken skrue du må være ekstra forsiktig med.

Det er verdt å nevne at om man bytter over til roligere vifter går også mengden luft som strømmer gjennom utvinneren betraktelig ned. Det betyr at man ikke kan kjøre maskinen på maksimal effekt. Jeg forsøkte meg litt fram, først med 600W. Da klarte viftene akkurat såvidt å holde maskinen på 90 grader celsius. Mens viftene stod på 100% hele tiden. Jeg skrudde så effekten ned til 550W. Da klarer viftene å kjøle ned maskinen selv når de som oftest går mellom 50% og 80%. Du bør prøve forskjellige nivå selv. Fullt mulig din maskin klarer en høyere effekt uten at viftene sliter.

Braiins. For å utvinne bitcoin på en effektiv måte må man nesten bli med andre som er i samme ærend i et såkalt «mining pool». Disse finnes det flere av, men siden Braiins Pool (tidligere Slush Pool) ble startet av @slushcz, som også var medgrunnlegger av Satoshilabs som blant annet lager Trezor, falt mitt valg på dette kooperativet. De lager også et operativsystem som passer de fleste bitcoin utvinnere. Bruker man dette operativsystemet sammen med Braiins Pool, betaler man ingen avgifter til de. For å få en utvinner som kjører Braiins OS til å jobbe sammen med Braiins Pool kan du følge denne enkle oppskriften:

 1. Lag en bruker på Braiins Pool
 2. Gå til Bitcoin -> Workers. Trykk knappen «Connect Workers +»
 3. Velg at utvinneren står i Europa, og velg «Stratum V2» som protokoll.
 4. Gå så inn på IP-adressen til bitcoin utvinneren din på ditt lokale nettverk og logg inn (standard brukernavn og passord er root)
 5. Gå til Miner -> Configuration og finn området du kan velge innstillinger for «Pools». Skriv så inn den infoen du fikk fra Braiins Pool.
Slik vil informasjonen du får fra Braiins Pool se ut. Noter deg denne og koble til utvinneren din.
Under «Pools» legger du inn infoen du fikk fra Braiins Pool

Skatt. En bitcoin utvinner som brukes til oppvarming av bygningsmasse hjelper deg i praksis på 3 forskjellige måter. Den avgir varme, den utvinner bitcoin (selv om beløpene kan være rimelig beskjedne), og den siste måten den hjelper deg på er skatt!

Om du kjøper utstyr til utvinning av bitcoin for inntil 15.000,- et år kan dette skrives av på skatten. Husk at du må ta vare på dokumentasjon for disse kjøpene og at utstyret må være kjøpt inn kun til bruk for utvinning av bitcoin for å kunne skrive av hele beløpet. Fradraget er på 22% for skatteåret 2022.

Kostnader i forbindelse med mining/utvinning kan for eksempel være kjøp av maskiner, programvare og strøm. Disse kan trekkes fra ved beregning av skattepliktig inntekt ved mining/utvinning. (Link til sitat)

Skatteetaten

I tillegg til fradrag for kjøp av utstyr kan man skrive av ekstrakostnader til strøm. Skatteetaten har ikke klare regler på hvordan man skal finne hvilke strømutgifter man har hatt, men skriver heller «Størrelsen på fradrag for kostnader til strøm kan være økningen av strømkostnadene i forhold til det du betaler uten utvinning av kryptovaluta» (Link til sitat). I alle tilfeller bør man kunne sannsynliggjøre strømforbruket. Om man har en smartplugg med strømmåling (som den nevnt over), kan man vite nøyaktig hvilket strømforbruk man har hatt.

Eksempel: Om utvinneren har brukt 36 kWh i løpet av en måned, kan man finne gjennomsnittlig pris pr kWh inlkudert varierende ledd av nettleie samt strømstøtte og regne ut nøyaktig kostnad for strømmen man har brukt. Husk å ikke ta med fast ledd i nettleien i beregningen. Denne er lik uansett om du utvinner bitcoin eller ikke. La oss i dette eksempelet si at gjennomsnittlig pris pr kWh denne måneden ble 2,40-. Da blir kostnaden 36 * 2,40 = 86,4. Kostnaden til strøm og innkjøp av utstyr til utvinning av bitcoin dokumenteres i et eget excel-ark og føres manuelt inn i skattemeldingen.

For å føre bitcoin man har utvunnet i skattemeldingen kan det gjøres enklest ved å gå til Braiins Pool -> Rewards -> Export. Velg tidsrommet du ønsker å eksportere (vil være enklest å gjøre dette èn gang i slutten av året). Eksporter så disse dataene som CSV-fil. Pakk ut filene, og last opp til Kryptosekken ved å gå til Kryptosekken -> Transaksjoner -> Importer transaksjoner -> Søk opp Slush Pool. Velg så filen «btc_rewards_score.csv» du lastet ned fra Braiins Pool. Du vil da få samlet det du har utvunnet per dag, altså maks 365 oppføringer.

Her henter du ned det du har utvunnet fra Braiins Pool.