FOMC, ISM, JOLTS

05.01.23 Dagens Overskrifter

FOMC, ISM, JOLTS

Nyhetsbrev fra Kryptonytt

FOMC minutes kom ut i går kveld, dette er oppsummeringen fra møtet som tar for seg hva Federal Reserves (FED) medlemmer ble enige om på sist rentemøte 13-14 Desember. Vi hopper inn i rapporten og tar for oss nøkkelpunktene:

Økonomisk aktivitet har bremset betydelig i 2022. Effekten av tiltakene (renteøkning og QT) er særlig merkbare i rentesensitive sektorer, spesielt boligsektoren. BNP gjenopprettet seg moderat i andre halvår 2022 etter å ha gått tilbake i første halvår. Økonomisk aktivitet ventes å øke i 2023 med en hastighet langt under trendveksten. Den uakseptabelt høye inflasjonen forventer man og kunne redusere gjennom en lengre periode med BNP-vekst under trenden.

FOMC Minutes

Arbeidsmarkedet anses fortsatt som å være for “stramt” med en historisk lav arbeidsledighet, et stort antall ledige stillinger og forhøyet nominell lønnsvekst. (Det er ikke reallønnsvekst i USA heller, ref. gårsdagens nyhetsbrev).

FOMC Minutes

Minuttene nevner også at de ser muligheten for en resesjon i løpet av året som et sannsynlig alternativ til deres ønskede utfall – De innrømmer at de kanskje kommer til å måtte utløse en resesjon for å få has på inflasjonen.

Minuttene nevner arbeidsmarkedet en hel del, og JOLTs rapporten som kom ut i går var ikke spesielt imøtekommende. JOLTS rapporten var forventet å vise 10 millioner ledige arbeidsplasser, alt under dette ville vært bullish og vist at arbeidsmarkedet holdt på å kjøle seg ned. Rapporten meldte derimot om 10.5m stillinger (fortsatt for varmt), at frivillige oppsigelser øker, og at vanlige oppsigelser fortsatt er på lave nivåer. Det er fortsatt etter FEDs mening ingen tegn til en lønnsvekstspiral som er inflasjonens verste fiende.

Den viktigste setningen i hele oppsummeringen følger,

«Deltakerne var enig om at en bremsing i økningen av rentenivået på dette møtet ville gi komitéen muligheten til å vurdere økonomiens fremgang mot komitéens mål om full sysselsetting og prisstabilitet.”

Hele rapporten virker å handle om hvor viktig det er at arbeidsmarkedet kjøler seg ned for at vi skal kunne lande inflasjonen i nær fremtid, de virker også svartmale litt mer enn nødvendig som jeg antar er for å holde markedet tilbake i tiden fremover fordi jeg mistenker at de vet hva som kommer.

Som jeg skrev i oppsummeringen for 2022 så vil det trolig komme en bølge med oppsigelser nå som vi har rundet Q4 i 2022 og kvartalsrapportene er på vei inn med lavere fortjenester enn forskuttert. En bekjent av meg som jobber i toppledelsen i et av USAs største selskaper innen bygge bransjen fortalte meg i romjulen at de hadde klargjort oppsigelser på opptil 20% av selskapet innen første kvartal i år, og de visste om flere lignende selskaper som holdt på med det samme. La oss bare håpe at Federal Reserve ser det samme.

Nå må vi bare holde på hatten den 13. Januar når CPI tallene kommer og håpe at vi treffer på eller under forventningene på 6.7% YoY, ned fra 7.1%. Får vi dette så forventer jeg at vi fortsatt kan se en liten periode nå med grønt før kvartalsrapportene begynner å komme inn.

ISM “Prices Paid – NAPMPRIC” viser en indeks score på 39.4 fra respondentene mens forventningen lå på 42.9. Denne indeksen leder som regel inflasjonen med ~12 måneder og sier nå at inflasjonen har toppet seg ut, og at vi risikerer å gå for raskt motsatt vei.

@Bloomberg @JoeConsorti

p.s. neste rapport om arbeidsledighet kommer på Fredagen, denne kan påvirke markedet negativt frem mot inflasjonstallene som kommer inn den 13.Jan. skriver nok om den på mandag 😊)


  • Coingate en betalingsplattform for kryptovalutaer har nettopp levert sin nyeste rapport som viser at betalinger med krypto økte over 60% i 2022, til tross for at markedet falt betydelig gjennom året. Coingate skal ha prosessert en betaling via krypto hvert 34 sekund i snitt. Bitcoin sto også for over halvparten av transaksjonene.
Coingate
  • Samme rapport viser at Lightning betalinger øker enormt med 97% vekst mot året før og står samlet for 6.29% av alle betalinger i Bitcoin og Coingate skriver at med all utvikling som skjer rundt Lightning akkurat nå så vil ikke adopsjonsraten bremse ned i overskuelig fremtid.
@Coingate
  • Coinbase hoppet over 12% i går etter at New Yorks Deperatment of Financial Settlement og Coinbase inngikk et forlik i saken som har vart siden 2021. Coinbase sa seg villig til å betale en bot på $50 millioner og bruke $50 millioner på å forbedre sin konformitet med regelverket som ble funnet manglende. @Decrypt
  • Trustnodes skriver at Blackrock nå har lagt Bitcoin til porteføljen til deres “Global Allocation Fund”, dette er ingen liten nyhet, Blackrock er blant verdens største investeringsfond. Dette blir også blant de aller første fondene under tittelen “general funds” som investerer i Bitcoin, det forteller oss at Bitcoin har blitt en utbredt asset man bruker til å diversifisere med. Kanskje noen kaster seg på nå med en gang etter å ha sett dem gjøre det, men de fleste følger nok etter når Blackrock om 2 år sannsynligvis knuser sammenlignbare fond på grunn av Bitcoin.

  • Det kjente spillstudioet og spillutvikleren og Square Enix fortsetter å satse stort på blokk-kjede spill til tross for turbulensen i kryptomarkedet. Faktisk skriver Yosuke Matsuda, lederen av selskapet at de skal doble satsningen på Web3 gaming i året som kommer. @Forbes

  • Fear & Greed Indeksen i aksjemarkedet lå på 38 i forkant av FOMC minuttene, for kryptospacet målte den 29. Etter minuttene kom ut hoppet F&G i aksjemarkedet til 41. Kryptomarkedet ligger fortsatt på 29.
@CNN
  • Den ledende kanidaten for Presidentskapet i Argentina, Javier Gerardo Milei kan klassifiseres som en skikkelig Bitcoiner, som preker den østerrikske skolen for økonomisk tanke og kaller seg selv en «anarkokapitalist«. I tidligere intervjuer sa han at han vil «sparken ræva til keynesianere og kollektivister«. I ett nylig intervju ble han spurt om Bitcoin som et mulig betalingsmiddel hvor han svarte: “Kjerneproblemet som folk må forstå er at sentralbanken er en svindel, det er en mekanisme som politikere og ledere bruker for å stjele fra sine borgere med inflasjonsskatten”. @Bitcoinist – Det blir spennende å se hvor langt Milei kan nå, i Oktober hadde han oppslutning på 26% men dette var før hans største motkandidat skal ha blitt arrestert og fengslet for korrupsjon.

  • TA Trader Alan viser at han tror at Bitcoin kan (som tidligere) komme til å danne en “converging triangle” fremover, som tidligere har dette startet med “bunnen” 73 uker fra toppen, som hvis korrekt, betyr at vi er i bunnterritoriet nå – (Dette oppstår når prisene beveger seg inn i et stadig smalere område, som ligner på en triangel.). Personlig synes jeg denne ser litt vel optimistisk ut, men alt kan jo skje.
@Tradingview @TATrader_Alan

Hva Alex Gladstein fra Human Rights Foundation så i Afrika:


En vits skrevet av kunstig intelligens 😂

Dette nyhetsbrevet kommer ut rykende ferskt, hver ukedag, på Substack!

Skrevet av Alexander Ellefsen