PPI, Retail Salg, Produksjon

19.01.23 Dagens Overskrifter

PPI, Retail Salg, Produksjon

Nyhetsbrev fra Kryptonytt

I går kom PPI indeksen i USA, på norsk kalles dette produsentprisindeksen. PPI måler prisutviklingen på varer i produsentleddet og kan fortelle oss noe om forventningene for eventuelle prisjusteringer mot forbruker senere.

PPI kom inn på -0.5% i Desember drevet hovedsakelig av fallende priser på drivstoff og matvarer og er det største fallet siden starten av pandemien. Forventningen i forkant av tallene lå på -0.1% så markedet reagerte med rette positivt når tallene slapp.

@Bloomberg

Retail sales rapporten viser det største fallet på 12 måneder og falt med 1.1% i Desember mens konsumentene prøvde å klare seg med de økte prisene. Dette er andre måneden på rad med fallende varesalg noe som har begynt å påvirke produsentene som har sett sitt største fall i aktivitet på to år med -1.3%

Alle disse indikatorene er store røde varsellamper som blinker for å advare om en økonomi som holder på å kjøle seg ned kraftig (resesjon, hei hei), og Federal Reserve bør ikke lenger være usikker på om de har “hevet nok” og heller begynne å bekymre seg for om de har hevet rentene for mye. Svaret på neste heving/bremsing får vi ved starten av Februar på neste FOMC møte.

Jeg skrev på Livechatten i går at dette var å regne som “bullish” og det er det absolutt på lang sikt, det sier at inflasjonen er på vei å komme under kontroll, og dette er i linje med forventningene som jeg hadde når jeg skrev om 2023. Gitt at kvartalsrapportene ikke blir så dystre som man kan med rette være bekymret for, så kan vi nå ha fått bekreftet en midlertidig bunn i markedet. Neste FOMC møte kan dermed virkelig kunne komme som et høylytt startskudd for markedene.


 • Det Amerikanske justisdepartementet (DOJ) kunngjorde at de skulle komme med en “stor pressemelding i går”, det så såpass alvorlig ut at jeg advarte i nyhetsbrevets Livechat samtidig som markedet begynte å selge ned, det gikk hardest ut over altcoins da noen sikkert spekulerte i lovgivning mot kryptovalutaer som man kan si at burde vært registrert hos SEC for verdipapirhandel. Bitcoin solgte også noe ned men ikke i nærheten av “krypto”. Så fort pressemeldingen startet viste det seg at det handlet om et internasjonalt samarbeid for å arrestere og sikte eieren og stenge ned Bitzlato, en Russisk børs som skal ha kriminelle tilknytninger.
@Timcopeland
 • I forkant av kunngjøringen til DOJ så vi enorme volum selges ned på kort tid, jeg tror mange ble minnet på frykten de følte for ikke så lenge siden. på under 4 timer ble det likvidert trades for $192.86 millioner.
@Coinglass Liquidations
 • Ukrainas Visestatsminister Mikhail Fedorov, kunngjorde i forgårs at de fremover skal satse for å gjøre Ukraina til verdens ledende jurisdiksjon på kryptovalutaer og at han selv planlegger å bli den første testbrukeren en Ukrainsk CBDC (digitale sentralbankpenger), e-hryvnia. Fedorov sier at dersom man ser på bruk, eiere, kjøpmenn som aksepterer det og antallet Bitcoin vekslingstjenester tilgjengelig, så er Ukraina nummer to i verden i kryptobruk. @investing.com

 • Evolusjonen av regnskapsteknologi. Bitcoin er verdens første regnskapssystem med trippel bokføring. “Et trippel-bokføring regnskapssystem krever en signert kvittering som holdes av tre parter på tre steder. Hvis transaksjonsmønsteret krever det, må alle parter ha signert kvitteringen. Bitcoin gjør dette og i denne forstand er det trippel-bokføring..”
Illustrasjon fra @Anilsaidso
 • Den tyske online-banken N26 skal utvide krypto-trading til noen av sine kunder i Østerrike, men at de ville sakte rulle dette ut til andre steder over de kommende månedene og sluttmålet var å tilrettelegge for handelen på opptil 200 kryptovalutaer. N26 har inngått samarbeid med Bitpanda for handelsplattformen men Bitpanda har ikke lisens i hjemlandet som er et hinder som må overkommes for at banken skal kunne tilby disse tjenestene i hjemlandet. @Reuters – Jeg ville ikke kjøpt Bitcoin der, du får ikke egne nøkler eller muligheten for å flytte dine Bitcoin ut fra deres plattform, det er dermed kun Bitcoin “på papiret”.

 • Vi tar en rask puls på Bitcoin:
  – 91.74% av alle Bitcoin er Minet, gjenstående å mine: 1.733.843 BTC
  – Vi nærmer oss 800.000.000 transaksjoner siden 2009.
  – Neste halvering er estimert til 24 April 2024, om 67.416 Blokker.
  – 95% av all Bitcoin er minet innen Nov. 2025 – 99% innen Jan 2035.
  – Hashraten 90 dagers GJ.snitt ligger på 256.9 EH/s
@Clark Moody Dashboard
 • Lightning-nettverkets kapasitet det siste året har økt fra 3.331 Bitcoin i Januar 22’ til 5.212 Bitcoin i år.

 • Ripple CEO Brad Garlinghouse var selvssagt tilstede under WEF og snakket om søksmålet deres med Securities and Exchange Commission (SEC). Garlinghouse som tidligere ytret at han ventet en dom senest februar i år sier nå at han blir flau av å være en del av det Amerikanske rettssystemet når han ser hvordan SEC har fått lov til å holde på. Nå estimerer han en dom før året er over kanskje i Juni. @Cointelegraph – I over to år har jeg skrevet utallige ganger om deres estimater for når rettssaken skulle ta slutt men som alltid har blitt flyttet frem i tid. Garlinghouse har rett, dette begynner å bli flaut å se på.

 • Bloomberg skriver at regulatorer og bankmenn uttrykker bekymring rundt “krypto” under WEFs årlige møte i Davos. De etterlyser en hurtig implementering av et globalt rammeverk for kjøp og salg av kryptovaluta. – Aller helst vil de ha innføring av digitale sentralbankpenger så fort som mulig. Nei takk.

Dagens tips:
Podcast: Facing Reality The priciples of Bitcoin series | Episode 8
Klipp: @dergigi


Dette nyhetsbrevet kommer ut rykende ferskt, hver ukedag, på Substack!

Skrevet av Alexander Ellefsen